Sposób przygotowania:
Obwarzanki zaparzane
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie, wsypać przesianą mąkę i sól, zagnieść, wyrabiając starannie.
Uformować kulę, przykryć wygrzaną miską i pozostawić na 1 godzine w cieple, żeby wyrosło.
Z wyrośniętego ciasta robić wałeczki, obtaczać każdy w maku, zlepić rozbitym jajkiem w krążek.
Zagotwać w dużym plaskim rondlu wodę, wrzucać po kilka obwarzanków jednocześnie, raz zagotować, wyjmować patyczkiem, obsuszać nad ogniem.
Ułożyć na blasze i natychmiast wstawić do bardzo gorącego piekarnika, aby szybko się zrumieniły.
Uformować kulę, przykryć wygrzaną miską i pozostawić na 1 godzine w cieple, żeby wyrosło.
Z wyrośniętego ciasta robić wałeczki, obtaczać każdy w maku, zlepić rozbitym jajkiem w krążek.
Zagotwać w dużym plaskim rondlu wodę, wrzucać po kilka obwarzanków jednocześnie, raz zagotować, wyjmować patyczkiem, obsuszać nad ogniem.
Ułożyć na blasze i natychmiast wstawić do bardzo gorącego piekarnika, aby szybko się zrumieniły.