MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Occhi di lupo w sosie śmietanowo-cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makaron z krewetkami i pomidorkami, w kremowym sosie z nutką cytryny.

Occhi di lupo w sosie śmietanowo-cytrynowym

Składniki:

Occhi di lupo w sosie śmietanowo-cytrynowym

 

  • 90g makaronu occhi di lupo
  • 8 krewetek koktajlowych
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • garść rukoli
  • sok i skórka z cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 150ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy/oliwa
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Occhi di lupo w sosie śmietanowo-cytrynowym
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy aż będzie al dente. Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy. Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę. Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i chwilę smażymy. Pomidorki przekrawamy na pół. 1/3 rukoli drobno siekamy. Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę, skórkę z 1/2 cytryny, część rukoli i śmietanę. Gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie kremowy. Makaron nakładamy na talerz, posypujemy resztą rukoli i parmezanem.