„Spiżarnia Michaeli” to zbiór przepisów na przetwory warzywne utrwalane solą, octem spirytusowym, winnym, kwaskiem cytrynowym, oraz wszelkiego rodzaju kiszonki.
Warzywne przetwory przygotowane późnym latem i jesienią pozwalają nam przechować większość sezonowych warzyw i wzbogacić nasz jadłospis w okresie zimowo - wiosennym. Marynowane i kiszone warzywa są doskonałym dodatkiem do wszystkich posiłków, a sałatki wielowarzywne wzbogacą każdy obiad.
Szczególnie w zimie na naszych stołach powinny gościć warzywa kiszone które zawierają dużo witaminy C, dlatego w tej książce jest sporo przepisów na różne kiszonki.
Zachęcam do przeczytania mojego artykułu dotyczącego kiszenia kapusty i ogórków.
https://gotujmy.pl/kwaszenie-kapusty-i-ogorkow-,artykuly,3588.html
Przydatne mogą być wiadomości zawarte w poniższych moich artykułach:
https://gotujmy.pl/przetwory--potrzebny-sprzet-,artykuly,3587.html
https://gotujmy.pl/przetwory---metody-utrwalania-produktow-,artykuly,3582.html
Na koniec zachęcam do opisywania swoich przetworów i skorzystania z etykiet ze strony
https://gotujmy.pl/d/etykiety_gotujmy_A4.pdf
Mam nadzieję, że przepisy zawarte w tej książce staną się również inspiracją do tworzenia zupełnie nowych przepisów i smaków a przede wszystkim pozwolą zapełnić spiżarnię. Życzę wielu wspaniałych i pysznych marynat, kiszonek, sałatek.