Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Odrywane bułeczki na kremówce z białym serem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki wyszły mi idealne, pyszne, mięciutkie, najlepsze. Jednym słowem udały mi się. Ciasto jest niezwykle delikatne i bardzo puszyste. Zamiast mleka użyłam śmietanki kremówki. Może to ona sprawia, że te bułeczki takie są delikatne. Polecam.

Odrywane bułeczki na kremówce z białym serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Odrywane bułeczki na kremówce z białym serem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 kopiaste szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 15 dag sera białego półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Odrywane bułeczki na kremówce z białym serem
1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, dodajemy mąkę tortową i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy, olej, rozczyn i zmiksowane składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia rozcieramy za pomocą łyżki w misce dodając cukru według uznania.

4. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy cieniutko masą serową i zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry.

5. Do pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy je w tortownicach o średnicy około 23 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Powinno nam wyjść dwie takie tortownice w zależności jak grubo pokroimy ciasto.

6. Pieczenie: Następnie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się.

7. Podanie: Upieczone podajemy. Smakują gorące jak i zimne. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 2 tortownice bułeczek o średnicy około 23 cm.
Odrywane bułeczki na kremówce z białym serem
A tak bułeczki wyglądają po oderwaniu jedenj czy dwóch.