Sposób przygotowania:
Plecione bułki z mąką owsianą i sezamem
1. Drożdże z miodem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Obie mąki wsypujemy do miski, wlewamy mleko z drożdżami i miodem, mieszamy widelcem, nie zagniatamy, jeżeli będzie potrzeba to dolewamy ciepłego mleka, lub gdy ciasto będzie zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki tortowej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i stopione ciepłe masło lub margarynę i zagniatamy ciasto. Zagniatałam przez 10 minut. Następnie ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część na 3 części. Toczymy wałeczki i po trzy zaplatamy jak warkocze.
4. Bułeczki smarujemy stopionym masłem i posypujemy sezamem. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
5. Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut.
6. Bułeczki studzimy na kratce i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sporych bułek.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i stopione ciepłe masło lub margarynę i zagniatamy ciasto. Zagniatałam przez 10 minut. Następnie ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część na 3 części. Toczymy wałeczki i po trzy zaplatamy jak warkocze.
4. Bułeczki smarujemy stopionym masłem i posypujemy sezamem. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
5. Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut.
6. Bułeczki studzimy na kratce i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sporych bułek.
haniakson
Babeczka35
Oczywiście, że można, tylko trzeba przeliczyć ile suszonych odpowiada tym świeżym. Nigdy na suszonych nie piekłam, ale widzę, że ludzie pieką i udają im się wypieki. Pozdrawiam i polecam moje plecione bułeczki :)
haniakson
Dziękuje za podpowiedź i pozdrawiam!
Babeczka35
Proszę bardzo :)
robaczek
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam :)