SUPERPRZEPIS

Chleb tostowy

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chleb tostowy

Ten chleb piekę przynajmniej 2 razy w tygodniu, jest miękki i delikatny, a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Gorąco polecam!

Składniki:

Chleb tostowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb tostowy

Etap 1:

Chleb tostowy
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać aktywny rozczyn, roztrzepane jajko, miękkie masło, pozostałą wodę i sól.

Ciasto dokładnie wyrobić, tak aby było miękkie i elastyczne.( Można użyć robota planetarnego z hakiem). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godz.

Etap 2:

Chleb tostowy
Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy.

Stolnicę lekko oprószyć mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto, formując wałek. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki - 35 cm.

Etap 3:

Chleb tostowy
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 25-30 minut. Wystudzić na kratce.