Sposób przygotowania:
Chleb tostowyEtap 1:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać aktywny rozczyn, roztrzepane jajko, miękkie masło, pozostałą wodę i sól.
Ciasto dokładnie wyrobić, tak aby było miękkie i elastyczne.( Można użyć robota planetarnego z hakiem). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godz.
Etap 2:
Stolnicę lekko oprószyć mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto, formując wałek. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki - 35 cm.
Etap 3:
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 25-30 minut. Wystudzić na kratce.
testing223
testing223
ciasteczka