Sposób przygotowania:
Odwracany jabłecznikETAP 1:
![Odwracany jabłecznik Odwracany jabłecznik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/odwracany-jablecznik-376402.jpg)
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, następnie wymieszać je ze skórką cytrynową i 3 łyżkami cukru.
ETAP 2:
![Odwracany jabłecznik Odwracany jabłecznik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/odwracany-jablecznik-376403.jpg)
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy. Ubite białka delikatnie wymieszać z żółtkami, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sypkim kisielem, następnie delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną na końcu dodać olej.
ETAP 3:
![Odwracany jabłecznik Odwracany jabłecznik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/odwracany-jablecznik-376404.jpg)
Dno tortownicy ( 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim przygotowane jabłka na jabłka wylać ciasto cytrynowe i wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 35 minut do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na talerz odwracając tak, aby jabłka były na górze po wierzchu polać rozpuszczoną biała czekolada i zostawić do całkowitego zastygnięcia.
misia5