SUPERPRZEPIS

Odwracany jabłecznik

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Odwracany jabłecznik

Ciasto w gatunku odwracanych to znaczy to co było na dole w efekcie końcowym jest na górze, ciasto jest pyszne, a biała czekolada to na nim przysłowiowa kropka nad i .

Składniki:

Odwracany jabłecznik

ciasto:

  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Odwracany jabłecznik

ETAP 1:

Odwracany  jabłecznik
Jabłka powinny być pokrojone w dość sporą kostkę.

Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, następnie wymieszać je ze skórką cytrynową i 3 łyżkami cukru.

ETAP 2:

Odwracany  jabłecznik
Przygotować gładkie i leciutkie ciasto.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy. Ubite białka delikatnie wymieszać z żółtkami, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sypkim kisielem, następnie delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną na końcu dodać olej.

ETAP 3:

Odwracany  jabłecznik
Na jabłkach wyłożyć całe ciasto i wyrównać.

Dno tortownicy ( 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim przygotowane jabłka na jabłka wylać ciasto cytrynowe i wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 35 minut do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na talerz odwracając tak, aby jabłka były na górze po wierzchu polać rozpuszczoną biała czekolada i zostawić do całkowitego zastygnięcia.