Sposób przygotowania:
Cynamonowy jabłecznik
Umyte jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w małe plasterki. Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dolewamy olej i nadal miksujemy ciasto. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy ciasto – za pomocą łyżki. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy przez 35 minut w 180C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 5 minut. Następnie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Wierzch jabłecznika możemy posypać cukrem pudrem.
Ankha
lukrowanepierniczki