aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Cynamonowy jabłecznik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczny jabłecznik, trochę inny w smaku dzięki dużej ilości cynamonu i dodanej sodzie. Ciasto jest bardzo pulchne a zarazem wilgotne w środku.

Cynamonowy jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowy jabłecznik

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowy jabłecznik
Umyte jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w małe plasterki. Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dolewamy olej i nadal miksujemy ciasto. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy ciasto – za pomocą łyżki. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy przez 35 minut w 180C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 5 minut. Następnie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Wierzch jabłecznika możemy posypać cukrem pudrem.
Cynamonowy jabłecznik
W misce ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i nadal miksujemy.Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Całość dokładnie mieszamy.
Cynamonowy jabłecznik
Na końcu dolewamy olej i nadal miksujemy ciasto.
Cynamonowy jabłecznik
Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy ciasto – za pomocą łyżki.
Cynamonowy jabłecznik
Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy przez 35 minut w 180C.