Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z proszku budyniowego, z dużymi kawałkami świeżego ananasa.

Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem

 

  • 1 mały ananas
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 160 gram cukru
  • 120 gram masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem
W rondelku roztapiamy 20 gram masła, dodajemy 40 cukru i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie smarujemy dno tortownicy i układamy na nim pokrojone w grubą kostkę ananasy.

W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, budyniami i proszkiem do pieczenia.

Resztę masła rozpuszczamy i studzimy, a następnie mieszamy je trzepaczką z mlekiem i jajkami.

Dodajemy składniki mokre do suchych, mieszamy i wlewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po przestygnięciu odwracamy ciasto używając talerza.
Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem
Smarujemy dno tortownicy i układamy na nim pokrojone w grubą kostkę ananasy.
Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem
W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, budyniami i proszkiem do pieczenia.
Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem
Resztę masła rozpuszczamy i studzimy, a następnie mieszamy je trzepaczką z mlekiem i jajkami.
Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem
odajemy składniki mokre do suchych, mieszamy i wlewamy do tortownicy.