Sposób przygotowania:
Ciasto z owocami
Ciasto;
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, startego na tarce o dużych oczkach masła lub margaryny oraz jajka zagnieść gładkie ciasto.
Z ciasta formować kulę i włożyć na 20 -30 minut do lodówki.
Wyjąć i wylepić ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę do tartej.
Nakłuć widelcem, następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut na aż ciasto nabierze jasno złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.
Ananas odsączyć na sicie a następnie przekroić na połówki.
Morele umyć ,osuszyć , przekroić na połówki wyjąć pestki i pokroić na małe ćwiartki.
Czereśnie opłukać razem z ogonkami i osuszyć.
Wiśnie umyć i wydrylować, następnie podgrzewać razem z cukrem aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok.
Lekko przestudzić i zmiksować blenderem,połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną.
Wystudzone ciasto wyjąć z foremki,górę wysmarować tężejącym musem, włożyć na 15 minut do lodówki.
Mikserem ubić mocno schłodzoną 30 % śmietanę razem z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodając śmietan fix.
Śmietanę przełożyć do szprycy i wyłożyć na górę ciasta.
Udekorować wcześniej przygotowanymi owocami;
odsączonym ananasem, czereśniami oraz kawałkami moreli.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, startego na tarce o dużych oczkach masła lub margaryny oraz jajka zagnieść gładkie ciasto.
Z ciasta formować kulę i włożyć na 20 -30 minut do lodówki.
Wyjąć i wylepić ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę do tartej.
Nakłuć widelcem, następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut na aż ciasto nabierze jasno złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.
Ananas odsączyć na sicie a następnie przekroić na połówki.
Morele umyć ,osuszyć , przekroić na połówki wyjąć pestki i pokroić na małe ćwiartki.
Czereśnie opłukać razem z ogonkami i osuszyć.
Wiśnie umyć i wydrylować, następnie podgrzewać razem z cukrem aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok.
Lekko przestudzić i zmiksować blenderem,połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną.
Wystudzone ciasto wyjąć z foremki,górę wysmarować tężejącym musem, włożyć na 15 minut do lodówki.
Mikserem ubić mocno schłodzoną 30 % śmietanę razem z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodając śmietan fix.
Śmietanę przełożyć do szprycy i wyłożyć na górę ciasta.
Udekorować wcześniej przygotowanymi owocami;
odsączonym ananasem, czereśniami oraz kawałkami moreli.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Dziękuje;)
gusia1000