Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkiem w kruchym cieście
Z mąki, masła, żółtek, erytrytolu i proszku do pieczenia zagnieść spód. Można dodać trochę aromatu śmietankowego. Blaszkę ( u mnie okrągła tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia. Dół blaszki wylepić ciastem. Blenderem lub mikserem przygotować masę serową - ser wymieszać z jajkami, budyniem, jogurtem naturalnym i erytrytolem. Ja użyłam do ciasta erytytol, ale można dodać do posłodzenia i inne slodzidło.
Masę serową przełożyć na wylepiony ciastem spód blaszki. Duże jabłko albo dwa małe obrać, pozbawić gniazd i pokroić w kostkę. Jabłko ułożyć na masie serowej, posypać cynamonem. Zagnieść kruszonkę z mąki, masła i erytrytolu z dodatkiem aromatu śmietankowego. Kruszonką posypać masę serową przygotowując w ten sposób wierzch ciasta.
Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Masę serową przełożyć na wylepiony ciastem spód blaszki. Duże jabłko albo dwa małe obrać, pozbawić gniazd i pokroić w kostkę. Jabłko ułożyć na masie serowej, posypać cynamonem. Zagnieść kruszonkę z mąki, masła i erytrytolu z dodatkiem aromatu śmietankowego. Kruszonką posypać masę serową przygotowując w ten sposób wierzch ciasta.
Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.