jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ognista zupa z papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zupa ma wyjątkowy pomarańczowy kolor, który aż kusi by ją skosztować. Polecam wszystkim, a zwłaszcza osobom lubiącym dania dobrze doprawione.

Ognista zupa z papryki

Składniki:

Ognista zupa z papryki

 

  • Składniki:
  • 6 papryk czerwonych
  • 1 papryka chili,
  • 1 duża cebula,
  • Ząbek czosnku,
  • 1 łyżka śmietany ,
  • 1 litr rosołu (może być z kostki),
  • Pieprz, papryka mielona, sól,
  • Laska kiełbasy,
  • Natka pietruszki,
  • Olej do smażenia,
  • 2-3 kromki chleba ,
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Ognista zupa z papryki
papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. następnie kroimy je w kostkę. Czosnek oraz cebule także kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy razem do miękkości. Nastepnie zalewamy je rosołem i chwilę razem gotujemy. Tak przygotowaną zupę miksujemy i ponownie stawiamy na gazie. Zabielamy ją śmietaną i doprawiamy do smaku. Miedzy czasie na patelni przysmażamy kiełbasę pokrojona w plasterki. Z chleba przygotowujemy grzanki. Zupę porcjujemy na talerze. na wierzchu umieszczamy kiełbasę i grzanki. Całość oprószamy pietruszkę i podajemy.