Sposób przygotowania:
Zupa z pieczonej papryki
Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez ok 15 minut, aż skórka zacznie się miejscami robić czarna. Następnie przykrywamy naczynie, np folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i przenosimy do garnka.
Pomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem i po sparzeniu obieramy ze skórki. Usuwamy zdrewniałe fragmenty i dorzucamy do garnka z papryką. Całość miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy ok 15 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy pokrojony na kawałki ser. Gotujemy aż ser się rozpuści.
Podajemy z macą.
Pomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem i po sparzeniu obieramy ze skórki. Usuwamy zdrewniałe fragmenty i dorzucamy do garnka z papryką. Całość miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy ok 15 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy pokrojony na kawałki ser. Gotujemy aż ser się rozpuści.
Podajemy z macą.
pszczolkaanulka