evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Ogniste golonki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna ,ostra,rozpływająca sie w ustach goloneczka mmm :)

Ogniste golonki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogniste golonki

 

  • 2 golonki wieprzowe ok. 350g każda
  • olej rzepakowy do wysmarowania naczynia
  • 1/3 szklanki wina półwytrwnego/czerwonego
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • Przyprawy wg.uznania:
  • Sól morska,płatki chili,przyprawa do gyrosa,papryka słodka w proszku,świeże igiełki

Sposób przygotowania:

Ogniste golonki
Golonki myjemy i osuszamy.W każdej ostrym nożem robimy nacięcia w skórze (jak najwięcej/odstawiamy Do naczynia dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wyżej wymienione przyprawy i olej (ja dałam sporo płatków chili).Całość mieszamy na jednolitą papkę. Następnie tym smarowidłem nacieramy porządnie golonki ,wkładamy do misy,przykrywamy i zostawiamy najlepiej na całą noc. Na drugi dzień wyjmujemy golonki i przekładamy do wysmarowanego naczynia olejem.Wlewamy wino dodajemy jeszcze dwie gałązki rozmarynu przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości (u mnie wystarczyło 2h) W trakcie pieczenia od czasu do czasu wyjąć,obrócić i podlać sosem jaki się wytworzył.Jak mięso będzie już na tyle miękkie odkrywamy,zapiekamy i możemy podawać z ulubionymi dodatkami . . .
Ogniste golonki
tutaj na zdjęciu widzimy gotowe etapy przygotowania golonek

Tagi:

przyprawy