beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste i smaczne ogórki na zimę

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

  • 5 kg ogórków
  • ok 4 litrów wody
  • 4 łyżki soli
  • koper z baldachami
  • czosnek
  • korzeń i liście chrzanu

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Na spód wymytych i wyparzonych słoików włożyć po gałązce kopru i dwa ząbki czosnku. Świeże i zdrowe ogórki umyć i ciasno ułożyć w słoikach. Między ogórki wcisnąć kawałek chrzanu i jeden ząbek czosnku. Na wierzch położyć liść chrzanu. Sól rozpuścić rozpuścić w mniejszej ilości wody i wymieszać z pozostałą. Ogórki zalać zalewą tak, by je zakryła. Odstawić ogórki do czasu aż zaczną mętnieć. Jest to 2 bądź 3 dzień. Wtedy ogórki wstawić do garnka z podwójnym dnem zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Mogą się chwilę gotować ale niekoniecznie. Wyjąć i po wystudzeniu zanieść w chłodne miejsce. Ogórki się dobrze trzymają i nie wyciekają ze słoika.

Tagi:

ogórki