Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kiszone ogórki na cały rok

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

  • 2 kg ogórków
  • Czosnek- tyle ząbków ile mamy słoików
  • Koperek- tyle gałązek ile słoików
  • 2 litry wody
  • 2 łyzeczki soli
  • 2 łyzeczki przyprawy do zaprawiania np. „deko”

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Ogórki zalewamy przegotowaną woda z solą i przyprawą. Nastepnie do słoika wrzucamy po zabku czosnku i gałązce koperku. Słoiki szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na kilka dni (aż się ‘wysyczą’) a nastepnie wynosimy do zaciemnionego, chłodnego miejsca (spizarnia, piwnica itp.)