Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 246]

Marynowana cukinia z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała sałatka na zimowe obiady i jako dodatek do kanapek: chrupiąca, słodko-kwaśna. Warto zrobić jsienią i cieszyć się nią zima.

Marynowana cukinia z cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowana cukinia z cebulą

 

Zalewa

  • wytworzony płyn
  • 1/2 szklanka wody
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1/4 szklanka octu 10%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kila szuk ziela
  • kilka sztuk pieprzu

Sposób przygotowania:

Marynowana cukinia z cebulą
Cukinie umyć, odkroić końcówki, przekroić wzdłuż na poł i pokroić. Cebulę pokroić w piórka, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, Pokrojoną cukinię wymieszać z cebulą i solą, odstawić na około 2 godziny.

Następnie zlać płyn, który się wytworzył. Dodać wodę, olej ocet, cukier i przyprawy. Zagotować zalewę.

Startą marchew wymieszać z cukinią. Nałożyć w sloiki cukinię, zalać gorącą zalewą.

Zakręcić słoje. Pasteryzować 10 minut.

Po pasteryzacji wyjąć gorące słoje i ustawić do góry dnem do wystygnięcia
Marynowana cukinia z cebulą
Cukinia wraz ze skórką pokrojina na półplasterki
Marynowana cukinia z cebulą
Cukinia nałożna do wyprażonych słoików.