Sposób przygotowania:
Marynowana cukinia z cebulą
Cukinie umyć, odkroić końcówki, przekroić wzdłuż na poł i pokroić. Cebulę pokroić w piórka, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, Pokrojoną cukinię wymieszać z cebulą i solą, odstawić na około 2 godziny.
Następnie zlać płyn, który się wytworzył. Dodać wodę, olej ocet, cukier i przyprawy. Zagotować zalewę.
Startą marchew wymieszać z cukinią. Nałożyć w sloiki cukinię, zalać gorącą zalewą.
Zakręcić słoje. Pasteryzować 10 minut.
Po pasteryzacji wyjąć gorące słoje i ustawić do góry dnem do wystygnięcia
Następnie zlać płyn, który się wytworzył. Dodać wodę, olej ocet, cukier i przyprawy. Zagotować zalewę.
Startą marchew wymieszać z cukinią. Nałożyć w sloiki cukinię, zalać gorącą zalewą.
Zakręcić słoje. Pasteryzować 10 minut.
Po pasteryzacji wyjąć gorące słoje i ustawić do góry dnem do wystygnięcia