kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Ogórki kiszone w butelce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podaję szybki, prosty i wypróbowany sposób na kiszenie ogórków

Ogórki kiszone w butelce

Składniki:

Ogórki kiszone w butelce

 

  • 5 – litrowa butelka po wodzie mineralnej,
  • 2,5 kg małych ogórków,
  • 3 l wody
  • 3 łyżki soli
  • i przyprawy – chrzan, koper, czosnek, listek laurowy, Trochę liści z wiśni.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone w butelce
Ogórki umyć wrzucić do butelki, włożyć wszystkie przyprawy,
zalać wodą z solą. Po 3 dniach mamy ogórki mało solne. Jeżeli uda nam się wyjąć wszystkie ogórki i nie zepsuć butelki możemy jej używać wielokrotnie. Jeżeli chcemy zakisić na zimę, zakręcamy mocno dopiero po fermentacji.