Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ogórki konserwowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zaczyna się sezon ogórkowy, warto więc przygotować kilka słoików ogórków na zimę. Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania. Z tego przepisu wychodzą chrupiące.

Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki konserwowe

Zalewa:

Dodatkowo:

  • około 2 kg ogórków ( najlepiej małe jednakowej wielkości )
  • koper

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
1. Składniki zalewy przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
2. Ogórki i koper płuczemy i dokładnie osuszamy.
3. Do umytych i suchych słoików wkładamy ogórki i koper. Następnie zalewamy zalewą i zakręcamy.
4. Słoiki gotujemy około 5 minut od zagotowania na małym ogniu. Następnie studzimy i przenosimy do spiżarni.
Rady: Z przepisu wychodzi około 4 litrowe słoiki ogórków.

Tagi:

ogórki