Sposób przygotowania:
Ogórki kwaszone w słojach
Ogórki do kwaszenia zrywać wcześnie rano, są wtedy bardzo jedrne, a ukwaszone mają najlepszy smak.
Zebrane ogórki dokładnie umyć.
Ustawić słoiki z ogórkami jeden obok drugiego, ułożyć na wierzch gałązke kopru, do srodka włożyć obrany czosnek.
Zagotować wodę z solą i gorącą napełniać słoje z ogórkami.
Po jednym dniu przechowywania ich w kuchni, wynieść je do chłodnej piwnicy, aby ogórki kwasiły się w zwolnionym tempie.
Po sprawdzeniu stopnia ukwaszenia usunąć ze słojów koper, a słoje wstawic na 15-18 minut do pasteryzacji.
Wyjęte wystudzic i sprawdzić szczelność zamkniecia, wynieść do piwnicy.
Zebrane ogórki dokładnie umyć.
Ustawić słoiki z ogórkami jeden obok drugiego, ułożyć na wierzch gałązke kopru, do srodka włożyć obrany czosnek.
Zagotować wodę z solą i gorącą napełniać słoje z ogórkami.
Po jednym dniu przechowywania ich w kuchni, wynieść je do chłodnej piwnicy, aby ogórki kwasiły się w zwolnionym tempie.
Po sprawdzeniu stopnia ukwaszenia usunąć ze słojów koper, a słoje wstawic na 15-18 minut do pasteryzacji.
Wyjęte wystudzic i sprawdzić szczelność zamkniecia, wynieść do piwnicy.