jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ogórki kwaszone w słojach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ogórki kwaszone w słojach, rewelacyjne ogórki w jesieni i zimie

Ogórki kwaszone w słojach

Składniki:

Ogórki kwaszone w słojach

 

  • Ogórki na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 3-4 dag soli
  • 2 ząbki czosnku- do każdego słoja
  • mała gałązka kopru razem z nasionami- do każdego słoja

Sposób przygotowania:

Ogórki kwaszone w słojach
Ogórki do kwaszenia zrywać wcześnie rano, są wtedy bardzo jedrne, a ukwaszone mają najlepszy smak.
Zebrane ogórki dokładnie umyć.
Ustawić słoiki z ogórkami jeden obok drugiego, ułożyć na wierzch gałązke kopru, do srodka włożyć obrany czosnek.
Zagotować wodę z solą i gorącą napełniać słoje z ogórkami.
Po jednym dniu przechowywania ich w kuchni, wynieść je do chłodnej piwnicy, aby ogórki kwasiły się w zwolnionym tempie.
Po sprawdzeniu stopnia ukwaszenia usunąć ze słojów koper, a słoje wstawic na 15-18 minut do pasteryzacji.
Wyjęte wystudzic i sprawdzić szczelność zamkniecia, wynieść do piwnicy.

Tagi:

ogórki