Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy pojawiają się pierwsze ogórki warto zrobić małosolne.

Ogórki małosolne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki małosolne

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Na dno słoja wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju( lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzany i ząbkami czosnku. Sól rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu. Słój zakręcamy pokrywką lub przykrywamy np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne

Tagi:

ogórki