Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pieczeń z jelenia z faszerowana papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krucha i soczysta pieczeń z udźca z jelenia podana z pieczarkami i zapiekaną papryką. Tajemnica tego dania jest odpowiedni czas marynowania mięsa.

Pieczeń z jelenia z faszerowana papryką

Składniki:

Pieczeń z jelenia z faszerowana papryką

 

Marynata

Sposób przygotowania:

Pieczeń z jelenia z faszerowana papryką
Dzień wcześniej przygotuj marynatę:

Do garnka wlej wodę, dodaj czosnek, sól,cukier, zioła i przyprawy, całość zagotuj po czym odstaw do wystudzenia. Schłodzoną marynatą zalej umyte mięso i odstaw je na 3 dni do lodówki, kiedy mięso skruszeje wyjmij je z zalewy.

Osuszone mięso zrumień na niewielkiej ilości tłuszczu wraz z pieczarkami, po czym przełóż całość do brytfanny, a na patelnię wrzuć łyżkę masła i ugotowaną wcześniej kaszę. Kiedy kasza wchłonie cały tłuszcz zdejmij ją z ognia i nadziej nią papryczki, tak przygotowane warzywa umieść obok mięsa i pieczarek, całość wstaw do piekarnika.

Pieczeń z jelenia piecz godzinę w 160stop.