BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Ogórki małosolne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam ogóreczki małosolne,które uwielbiamy. Ogóreczki takie pamiętam z mojego rodzinnego domu.

Ogórki małosolne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • ogórki gruntowe około 1,5 kg,
  • przegotowana i ostudzona woda,
  • sól na 1,5 l wody około 2 łyżki,
  • czosnek 1 główka,
  • koper według uznania,

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Ogórki dokładnie myjemy ,oczyszczamy szypułki, następnie układamy we wiaderku, pomiędzy ogórki wkładamy koper, ząbki czosnku.

Sól rozpuszczamy w letniej wodzie i zalewamy ogórki w wiaderku.

Ogórki powinny być przykryte wodą.

Wiaderko zamykamy i odstawiamy w ciepła miejsce.

Po 3 dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtego koloru.
Ogórki małosolne
Ogórki myjemy ,oczyszczamy szypułki ,wkładamy do wiaderka i zalewamy z osoloną wodą
Ogórki małosolne
Pomiędzy ogórki wkładamy koper ,ząbki czosnku