Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 211]

Grzybki marynowane w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie grzybki pewnie lubi większość z nas, tradycyjnie zawekowane w zalewie octowej, są wspaniałą przekąską na imprezie czy dodatkiem do dania głównego.

Grzybki marynowane w occie

Składniki:

Grzybki marynowane w occie

 

  • 1 kg twardych grzybów leśnych( np. prawdziwki, podgrzybki)

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Grzybki marynowane w occie
Grzyby oczyszczamy, myjemy.

Odcinamy korzonki, lub je zostawiamy w zależności od wielkości i wyglądu grzyba. 

Grzyby zalewamy wodą, dodajemy łyżę octu oraz soli.

Gotujemy 10 min ( od momentu zagotowania się wody) w między czasie zbierając powstałe szumowiny i resztki nieczystości z lasu, które wypłyną dzięki soli.

Grzyby odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą, wkładamy do 3/4 wysokości czystych słoików.

Zalewa: W garnku zagotowujemy wodę z resztą przypraw.

Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 min, przecedzamy.

Gorącą zalewę wlewamy do słoików z grzybami.

Zakręcamy mocno przykrywki, odstawiamy do góry dnem, przykrywając słoiki ściereczką.

Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.