Sposób przygotowania:
Grzybki marynowane w occie
Grzyby oczyszczamy, myjemy.
Odcinamy korzonki, lub je zostawiamy w zależności od wielkości i wyglądu grzyba.
Grzyby zalewamy wodą, dodajemy łyżę octu oraz soli.
Gotujemy 10 min ( od momentu zagotowania się wody) w między czasie zbierając powstałe szumowiny i resztki nieczystości z lasu, które wypłyną dzięki soli.
Grzyby odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą, wkładamy do 3/4 wysokości czystych słoików.
Zalewa: W garnku zagotowujemy wodę z resztą przypraw.
Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 min, przecedzamy.
Gorącą zalewę wlewamy do słoików z grzybami.
Zakręcamy mocno przykrywki, odstawiamy do góry dnem, przykrywając słoiki ściereczką.
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Odcinamy korzonki, lub je zostawiamy w zależności od wielkości i wyglądu grzyba.
Grzyby zalewamy wodą, dodajemy łyżę octu oraz soli.
Gotujemy 10 min ( od momentu zagotowania się wody) w między czasie zbierając powstałe szumowiny i resztki nieczystości z lasu, które wypłyną dzięki soli.
Grzyby odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą, wkładamy do 3/4 wysokości czystych słoików.
Zalewa: W garnku zagotowujemy wodę z resztą przypraw.
Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 min, przecedzamy.
Gorącą zalewę wlewamy do słoików z grzybami.
Zakręcamy mocno przykrywki, odstawiamy do góry dnem, przykrywając słoiki ściereczką.
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.