WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ogórki kiszone w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki kiszone w słoikach z dodatkiem przypraw takich jak koper, czosnek, chrzan, marchewka. Idealne na zimę do zup, kanapek, sałatek itp.

Ogórki kiszone w słoikach

Składniki:

Ogórki kiszone w słoikach

 

  • ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku na każdy słoik
  • kawałek łodygi chrzanu
  • 2-3 plasterki marchewki
  • 2-3 liście wiśni do każdego słoika
  • łodyga kopru z baldachem do każdego słoika
  • sól - 2 łyżki na litr wody
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone w słoikach

ETAP 1:

Do umytych i wyparzonych słoików ponakładać umyte ogórki gruntowe. Ogórki powinny być ułożone pionowo i ciasno.

Pomiędzy ogórki powtykać przyprawy: czosnek, chrzan, koper, liście wiśni i marchewkę. W garnku zagotować wodę. Wsypać sól.

Na każdy litr wody wsypać 2 łyżki soli. Ilość wody zależy od ilości słoików i od tego jak ciasno poukładane są ogórki w słoikach więc nie podaję proporcji.

Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Do każdego słoika wlać po dosłownie 3 krople oliwy z oliwek. Słoiki zakręcić i odstawić najlepiej w chłodne ciemniejsze miejsce.