pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ogórki małosolne „na bogato”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ogórki małosolne z kilkoma dodatkami

Ogórki małosolne „na bogato” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne „na bogato”

 

  • ogórki gruntowe
  • woda przefiltrowana ok 2,5 litra
  • sól kamienna 3 łyżki
  • liść chrzanu 1
  • liście dębu 8
  • liście czarnej porzeczki 5
  • szczypior czosnku 2
  • koper ogrodowy 4 rośliny

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne „na bogato”
Ogórki po zakupie moczymy w zimnej wodzie parę godzin, aby stały się jędrne. Ucinamy końcówkę i przekładamy do wiaderka. Na wierzchu układamy liście chrzanu, dębu, porzeczki oraz szczypior czosnku i koper ogrodowy. Zagotowujemy pół litra wody i rozpuszczamy w niej sól. Wlewamy do ogórków. Resztę wody dolewam zimną uzupełniając poziom do momentu, aż woda zakryje ogórki. Ogórki nakrywam talerzem obciążonym ciężarkiem. Do spożycia są już gotowe następnego dnia (są wtedy słodkawe z lekkim posmakiem soli). Z każdym dniem ogórki będą mocniej słone także możemy moment na spożycie możemy wybrać dowolnie. Smacznego.
Ogórki małosolne „na bogato”
Ogórki gruntowe moczymy w zimnej wodzie parę godzin
Ogórki małosolne „na bogato”
ZAlane ogórki przykrywamy liśćmi i innymi dodatkami
Ogórki małosolne „na bogato”
Na wierzch kładziamy talerz i obciążamy kamieniem
Ogórki małosolne „na bogato”
Ogórki są już gotowe do spożycia następnego dnia

Tagi:

ogórki