Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ogórki małosolne z chilli i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do dań z grilla czy na kanapki polecają się ogórki małosolne ale w nieco innej wersji z miodem i chilli - pysznie i oryginalnie :D

Ogórki małosolne z chilli i miodem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki małosolne z chilli i miodem

 

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu)
  • 1-2 gałązki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • Liść dębu lub wiśni

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne z chilli i miodem
Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki.

Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków dodajemy, plasterek chrzanu ,klika plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chilli, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chilli. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chilli i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć aby woda i miód się wymieszały) i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej przetrzymać je 24 godziny).

Ogórki fajnie komponują się z mięsami z grilla ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek, polecam :D
Ogórki małosolne z chilli i miodem
Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków dodajemy, plasterek chrzanu ,klika plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chilli, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chilli. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chilli i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek.
Ogórki małosolne z chilli i miodem
. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć aby woda i miód się wymieszały) i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej przetrzymać je 24 godziny).