ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Ogórki po meksykańsku 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne pikantne ogórki. Idealne na każda okazję

Ogórki po meksykańsku 6 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki po meksykańsku 6

 

  • 5kg ogórków gruntowych
  • 8 łyżek soli
  • 6 łyżek chilli
  • 4 główki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 szklanki octu 10%
  • 1 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Ogórki po meksykańsku 6
Ogórki wybieramy najdrobniejsze. Dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki i kroimy na słupki. Przekładamy do metalowej miski i solimy. Odstawiamy na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę którą puściły ogórki i posypujemy chilli. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. W garnku zagotowujemy olej z octem i cukrem. Gotową zalewę wlewamy do miski z ogórkami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin. Ogórki przekładamy do wyparzonych słoików i równomiernie zalewamy zalewą pozostałą w misce. Dokładnie zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować. Mi wyszło ok. 25 słoiczków po musztardzie.
Ogórki po meksykańsku 6
ogórków nie pasteryzujemy wystarczy zakręcić i wynieść do piwnicy

Tagi:

ogórki