jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Ogórki konserwowe drugi sposób

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ogórki konserwowe można zagotować, czyli pasteryzować od razu po zrobieniu lub za dwa dni lub jeden dzień w zależności jaką kwaśność chcemy uzyskać.

Ogórki konserwowe drugi sposób Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki konserwowe drugi sposób

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe drugi sposób
Ogórki małe gruntowe opłukać w kilkakrotnie zmieniając wodę. Przygotować słoiki i do każdego włożyć na dno koper, liść laurowy, ziele angielskie, kawałek marchewki i cebuli, ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Wsypać szczyptę gorczycy i przygotować zalewę.

Zagotować wodę z octem, solą i cukrem, zalać wrzącą ogórki w słoikach i zakręcać.

Można pasteryzować od razu lub na drugi dzień 10 minut. Wszystko zależy od tego jaką kwaśność ogórków chcemy uzyskać.
Ogórki konserwowe drugi sposób
ogórki małe gruntowe opłukać zmieniając wodę kilka razy
Ogórki konserwowe drugi sposób
Na dno słoika włożyć koper,marchewkę ,cebulę ,
Ogórki konserwowe drugi sposób
Układać ciasno ogórki pionowo w słoiku,dos=ać kawałek chrzanu, ząbek czosnku,liść laurowy, ziele angoielskie
Ogórki konserwowe drugi sposób
wsypać gorczycę i zalać gorącą zalewą, zakręcić słoki i pasteryzować 10 minut