Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ogórki słodko kwaśne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To moje ulubione ogórki zimą, jako sałatka. Do zjedzenia nadają się już po kilku dniach, ale czekam do późnej jesieni i jestem zachwycona, że nie ogarnęło mnie lenistwo latem i napakowałam słoiki ogórkami.

Ogórki słodko kwaśne Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki słodko kwaśne

 

Sposób przygotowania:

Ogórki słodko kwaśne
NA 5-6 słoików 0,5 litrowych:

Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry, tak samo z cebulą. Wymieszaj z łyżką soli i odstaw na 2 godziny.

Zalewa:

Zagotuj ocet z cukrem i przyprawami.Ogórki odcedź z wody i napakuj nimi wyparzone słoiki, dość ciasno. Na górę połóż po jednym goździku, to uchroni ogórki przed zepsuciem. Zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki.

Pasteryzuj 15 minut.
Ogórki słodko kwaśne
ogórki gruntowe większe dokładnie umyj i obierz
Ogórki słodko kwaśne
Pokrój je w cienkie plastry razem z cebulą i wymieszaj z łyżką soli, zostaw na 2 godziny, po czym odcedź z nadmiaru wody
Ogórki słodko kwaśne
Zagotuj zalewę z octu, cukru , soli, curry, pieprzu, kurkumy i liścia laurowego
Ogórki słodko kwaśne
Napakuj słoiki ogórkami, na górę połóż po goździku i zalej gorącą zalewą.
Ogórki słodko kwaśne
Zakręć porządnie słoiki i pasteryzuj 15 minut.

Tagi:

ogórki