Sposób przygotowania:
Ogórki słodko kwaśne
NA 5-6 słoików 0,5 litrowych:
Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry, tak samo z cebulą. Wymieszaj z łyżką soli i odstaw na 2 godziny.
Zalewa:
Zagotuj ocet z cukrem i przyprawami.Ogórki odcedź z wody i napakuj nimi wyparzone słoiki, dość ciasno. Na górę połóż po jednym goździku, to uchroni ogórki przed zepsuciem. Zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki.
Pasteryzuj 15 minut.
Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry, tak samo z cebulą. Wymieszaj z łyżką soli i odstaw na 2 godziny.
Zalewa:
Zagotuj ocet z cukrem i przyprawami.Ogórki odcedź z wody i napakuj nimi wyparzone słoiki, dość ciasno. Na górę połóż po jednym goździku, to uchroni ogórki przed zepsuciem. Zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki.
Pasteryzuj 15 minut.