Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ogórki słodko-kwaśne są świetne jako dodatek do obiadu lub sałatek.

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • 80-100 dag ogórków korniszonów
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu 10 %,
  • 1 gałązka suchego kopru
  • 2-3 wiórka chrzanu świeżego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej
Cebulę obrać, pokroić na kawałki, włożyć do wrzącej wody na 3-4 minuty. Świeże górki gruntowe dokładnie umyć, przelać na sitku wrzącą wodą, a potem zahartować zimną. Ułożyć w słojach przekładając je plasterkami marchwi i kawałkami cebuli. Do każdego słoika dodać pieprz, koper, angielskie ziele i chrzan. Wodę z octem, solą i cukrem zagotować. Gorąca zalewą napełnić słoiki, zakręcić zakrętki i włożyć do garnka z ciepłą wodą. Pasteryzować około 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Tagi:

ogórki