s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ogórki słodko-kwaśne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma jak przetwory własnej produkcji

Ogórki słodko-kwaśne

Składniki:

Ogórki słodko-kwaśne

 

 

  • Solanka

 

  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli

 

  • Zalewa

 

  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki octu
  • 4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ogórki słodko-kwaśne
1.Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć;
2.Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużego naczynia i zalewamy podgrzaną solanką na 3-4 godziny, po czym solankę odlewamy;
3.Warzywa wkładamy do słoików, do każdego słoika wrzucamy po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego;
4.Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa w słoikach. Słoiki gotować 1 minutę;
5.Słoiki ustawić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. Sprawdzić czy są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotować ponownie.

Tagi:

ogórki