caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Ogórki na śródziemnomorska nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Luna podsunała mi pomysł z ketchupem więc postanowiłam poeksperymentować :)

Ogórki na śródziemnomorska nutę

Składniki:

Ogórki na śródziemnomorska nutę

 

 

  • zalewa:
  • 2 litry wody
  • 1/2 litra octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki na śródziemnomorska nutę
Ogórki umyć i bez obierania pokroić w słupki lub grube plastry. Napełnić nimi wcześniej przygotowane słoiki. Do każdego słoika (proporcje na słoik 1-litrowy) dodać 1 pokruszony liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 obrany i pokrojony w plasterki ząbek czosnku, 1 czubatą łyżeczkę świeżej posiekanej bazylii oraz 4 łyżki ketchupu. Z pozostałych składników ugotować zalewę. Gorącą napełnić słoiki pod szyjke, zamknąć i pasteryzować przez 5-7 minut. Ogórki są gotowe do jedzenia po upływie minimum 2 tygodni.

Tagi:

ogórki