Sposób przygotowania:
Ogórki miodowo - musztardowe
Umyte ogórki obrać, pokroić w słupki (najlepiej na cztery części wzdłuż ogórka) i wydrążyć z nich nasiona, pozbawić ich środków z nasionkami. Przygotować zalewę do ogórków i w tym celu podgrzać na gazie wodę z dodatkiem cukru, miodu, octu dodając do zalewy także przyprawy – czyli dosypując sól, dodając ziarna pieprzu i ziela angielskiego i wkładając laurowe liście. Zalewę podgrzewać na niezbyt dużym ogniu do rozpuszczenia się, dokładnego połączenia się składników. Do gorącej zalewy zaraz po zdjęciu jej z ognia dodać musztardę i rozmieszać ją w zalewie, by się w niej równomiernie rozprowadziła. Przygotowane wcześniej ogórki wkładać do słoiczków i zalewać gotową, gorącą zalewą. Słoiki zakręcać i odstawiać na moment do góry dnem. Po chwili w dużym garnku nastawić trochę wody na gotowanie i włożyć do niej dokładnie zakręcone słoiki do góry wieczkami, podgrzewać przygotowane słoiki z ogórkami czyli pasteryzować miodowo - musztardowe ogórki w słoikach przez około 15 minut.