p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ogórki w musztardowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ten musztardowy smak ogórków cię zaskoczy

Ogórki w musztardowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w musztardowej marynacie

 

  • ogórki
  • 2,5 szklanki bazy do marynat
  • 250 ml niemieckiej słodkiej domowej musztardy (Susser Hausmacher Senf)

Sposób przygotowania:

Ogórki w musztardowej marynacie
Ogórki myjemy, obieramy skórki i za pomocą tarki ścieramy na plasterki, które układamy ciasno w słoikach. Do mojej bazy do marynat z przepisu:
https://gotujmy.pl/baza-do-marynat,przepisy,97537.html odlewamy 2,5 szklanki, dodajemy słoiczek słodkiej domowej musztardy niemieckiej i zagotowujemy na małym ogniu i uważamy by nie wykipiała, gdy musztardowa marynata zaczyna się podnosić do góry szybko ściągamy z gazu i wrzącą zalewamy plastry ogórków. Dokładnie zamykamy i odwracamy do góry dnem aż wystygną, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Mimo niezbyt ciekawego wyglądu marynaty, ogórki są smaczne.
Ogórki w musztardowej marynacie
Umyte ogórki obieramy ze skórki za pomocą obieraka
Ogórki w musztardowej marynacie
ogórki kroimy w plastry i dosyć ciasno układamy w słoikach
Ogórki w musztardowej marynacie
do bazy do marynat dodajemy słodką musztardę niemiecką, gotując trzeba uważać by nie wykipiała
Ogórki w musztardowej marynacie
Gdy ogórki zalejemy gorącą marynatą, zakręcamy zakrętki i odwracamy do góry dnem