migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ogórki w zalewie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie przepadam za curry ale dla zwolenników tej przyprawy ogóreczki będą idealne i na pewno będą zajadać ze smakiem. Przepis mojej Mamy.

Ogórki w zalewie curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w zalewie curry

do słoika

  • ok 2-3 kg ogórków
  • do każdego słoiczka: plaster cebuli, liść selera korzeniowego

zalewa

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie curry
Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia.

Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry. Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy cały a jeśli duży to wystarczy kawałek. Następnie ułożyć pokrojone ogórki.

Zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zalewę w trakcie nalewania przemieszać aby do każdego słoiczka trafiła przyprawa, która osiada się na dnie. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami.

Słoiki zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500ml.
Ogórki w zalewie curry
Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia.
Ogórki w zalewie curry
Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy cały a jeśli duży to wystarczy kawałek.
Ogórki w zalewie curry
Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry.
Ogórki w zalewie curry
Zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zalewę w trakcie nalewania przemieszać aby do każdego słoiczka trafiła przyprawa, która osiada się na dnie.