Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ogórki z chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Chrupiące paseczki ogórków o smaku słodko - pikantnym. Po spróbowaniu są słodkie, a dopiero po chwili przychodzi ostry smak.

Ogórki z chilli

Składniki:

Ogórki z chilli

 

ZALEWA:

  • 1 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Ogórki z chilli

ETAP 1:

Ogórki z chilli
Ogórki pokroić wzdłuż na paseczki i zasypać solą.

Ogórki pokroić w paseczki i zasypać solą. Wymieszać i odstawić na parę godzin. Ogórki puszczą sporo soku, który trzeba odcedzić. Dodać zgnieciony czosnek i chilli w proszku.

ETAP 2:

Ogórki z chilli
Ogórki zalać gorącą zalewą i odastawić na dobę.

Ocet, cukier i oliwę zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Wrzątkiem zalać ogórki i odstawić na dobę. Paski ogórków powkładać do słoików i zalać zalewą, w której się moczyły. Ogórki powinny być przykryte płynem.

Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Pasteryzacja nie jest konieczna. Smacznego :)


Tagi:

ogórki