VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Słodkawa z nutą chilli sałatka z ogórków i cebuli. Rewelacyjna na kanapki lub jako dodatek do obiadu.

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

Składniki:

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią
Ogórki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 40 – 60 minut.

W wysokim garnku zagotowujemy zalewę ( ocet, olej, cukier i przyprawy). Ogórki z cebulą przekładamy do gotującej się zalewamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą sałatkę z ogórków przełożyć do czystych małych słoiczków.

Dobrze zakręcić i odwrócić wieczkiem do dołu. Wystudzić.