madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórki z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiamy tak przetworzone ogórki, tutaj akurat obrane ze względu na to że były dość duże ale jeśli robię z małych to skórkę pozostawiam

Ogórki z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Ogórki z czosnkiem
Ogórki jeśli są duże to obieramy ze skórki ale przy mniejszych pozostawiamy i kroimy w słupki. Wkładamy do miski i solimy a następnie pozostawiamy na 6 do 8 godzin. Po tym czasie odcedzamy z wody którą puściły ogórki. W rondelku zagotowujemy ocet z cukrem , papryką i olejem. Ściągamy z ognia, dodajemy obrany i pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z ogórkami i mieszamy. Ponownie pozostawiamy na tym razem 10 do 12 godzin. Ogórki wraz z marynatą wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut.
Ogórki z czosnkiem
Ogórki kroimy w słupki a następnie posypujemy solą
Ogórki z czosnkiem
Przygotowujemy zalewę z octu cukru oleju i papryki
Ogórki z czosnkiem
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Ogórki z czosnkiem
Zalewę z czosnkiem wlewamy do miski z ogórkami

Tagi:

ogórki