Sposób przygotowania:
Ogórki z czosnkiem na zimę
Ogórki kroję w cienkie plasterki.Je4śli ktoś woli może najpierw obrać je ze skórki, jednak ja wolę nieobrane, bo są wtedy bardziej chrupiące.
Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
Następnie należy zostawić nasze ogórki na 1-2 godziny, ja zostawiam na noc w lodowce.Wtedy mam pewność ,żę smaki ładnie się "przegryzą"
Wkładam do wyparzonych słoików i pasteryzuję 10-15 minut.
Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
Następnie należy zostawić nasze ogórki na 1-2 godziny, ja zostawiam na noc w lodowce.Wtedy mam pewność ,żę smaki ładnie się "przegryzą"
Wkładam do wyparzonych słoików i pasteryzuję 10-15 minut.
agabi22
przejs
Przyznam ,że ja robiłam z tych proporcji i koleżanka też i zalewy wyszło wystarczająco....Może powinnaś ściślej układać ogórki w słoikach?
A odstawiłaś ogórki w marynacie na jakiś czas? One wtedy puszczają też sok pod wpływem soli i zalewy robi się więcej, ale to na pewno wiesz...
Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Acha, myślę ,że możesz dodać do zalewy wodę,jednak wtedy może soli przydałoby się dodać ciut więcej.