Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ogórkowa inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosta zupa ogórkowa z dodatkiem podsmażonych z cebulą pieczarek.

Ogórkowa inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa inaczej

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • ok. 20 cm kawałek pora
  • 1/3 małego selera korzeniowego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 czubata łyżka smalcu z gęsi
  • 6 średnich pieczarek
  • 1/2 dużej cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 1/2 kg ogórków kiszonych
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ogórkowa inaczej
Mięso umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę, przełożyć do garnka. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Por, seler i ziemniaki dodać do mięsa. Wlać bulion, zagotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć je. Jak płyn z grzybów odparuje doprawić je solą i pieprzem. Grzyby dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do zupy, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Ogórkowa inaczej
Piersi z kurczaka umyte pokrojone w kostkę i przełożone do garnka.
Ogórkowa inaczej
Ziemniaki seler i por dodane do pokrojonego mięsa.
Ogórkowa inaczej
Pokrojone w półplasterki pieczarki usmażone z cebulą na smalcu z gęsi.
Ogórkowa inaczej
Usmażone grzyby dodane do gotującej się zupy.