Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ogórkowa z kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa ogórkowa z dodatkiem kuleczek z mielonej wieprzowiny.

Ogórkowa z kuleczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa z kuleczkami

 

  • 3 średnie marchewki
  • 10 dkg pora
  • 50 g selera
  • olej do smażenia
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 litry bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 50 dkg ogórków kiszonych

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z kuleczkami
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki.Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. W garnku rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim przygotowane warzywa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do pozostałych warzyw. Wlać bulion, zagotować. Mięso dokładnie wymieszać z pieprzem i przyprawą w płynie. Z mięsnej masy formować małe kuleczki i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do zupy jak pozostałe warzywa będą już miękkie. Ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Ogórkowa z kuleczkami
Przygotowane warzywa podsmażone na rozgrzanym oleju.
Ogórkowa z kuleczkami
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane do pozostałych warzyw i zalane bulionem.
Ogórkowa z kuleczkami
Uformowane z mięsnej masy kuleczki wrzucone do gotującej się zupy.
Ogórkowa z kuleczkami
Kiszone ogórki starte na tarce o dużych oczkach.