SUPERPRZEPIS

Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu Więcej zdjęć (5)

Pomysł na układanie w ten sposób ogórka podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV

Składniki:

Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu

 

  • 1 ogórek wężowy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ouzo ( greckiej anyżówki)
  • sól szczypta do smaku
  • cukier szczypta do smaku
  • 1 anyż gwiazdkowy- (Badian)

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu
Umyć ogórek .Odciąć końce. Obieraczką do warzyw ścinać cienkie długie paski ( ze skórką ) z ogórka. Najpierw z jednej a potem z drugiej strony ( środek zostanie bo jest za miękki i z pestkami). Włożyć do miski. Posolić i posypać cukrem . Wymieszać. Przygotować dresing mieszając olej, sok cytrynowy, anyż gwiazdkowy i ouzo .Odstawić na 10 minut. Zalać ogórka dresingiem i zostawić na 10 minut. Odsączyć z dresingu i układać obok dania do którego będzie podany, osobno w miseczce lub jako dekorację naczynia z jakąś potrawą. Tu wykorzystałam jako dekorację podając na kratce z anyżkowego - ogórkowego tagliatelle puree ziemniaczane , a na nim kotlet mielony
Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu
Umytegoogórka pociać obieraczką w długie wstążki-posolić i ocukrzyć
Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu
Przygotować marynatę z oleju-ouzo-0soku z cytryny z Badianem
Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu
Zalać marynatą ogórki-wymieszać i zostawić na 10 minut
Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu
Odsączone z marynaty ogórki podawać w miseczce lub obok potrawy ( ja użyłam do dekoracji)

Tagi:

winogrona