Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ogórkowy kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem kiszonych ogórków.

Ogórkowy kapuśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowy kapuśniak

 

  • ok. 30-40 dkg kości z kurczaka
  • ok. 50 g pora
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • 1 duża marchewka
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1/4 dużej główki kapusty pekińskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 duże ogórki kiszone
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ogórkowy kapuśniak
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa dodać do wywaru. Dodać też do niego trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do gotującej się zupy, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Ogórkowy kapuśniak
Umyte przełożone do garnka i zalane wodą kości z kurczaka.
Ogórkowy kapuśniak
Obrane i starte marchewka i seler oraz pokrojony por.
Ogórkowy kapuśniak
Wszystkie warzywa dodane razem z solą i pieprzem do wywaru.
Ogórkowy kapuśniak
Starte na tarce ogórki dodane do gotującej się zupy.