evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Okoń z Masełkim Czosnkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Masło czosnkowe sprawia to że ryba jest na prawdę soczysta i wspaniała.Polecam !!!

Okoń z Masełkim Czosnkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Okoń z Masełkim Czosnkowym

 

  • 1 Okoń morski świeży ( ja kupiłam w Biedronce już wypatroszonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łodygi selera + 3 małe gałązki natki od selera
  • 3 plastry cytryny
  • 1 łyzka masła
  • 1 łyzeczka przyprawa do ryb
  • sól,pieprz wg.uznania
  • folia aluminiowa do zawinięcia
  • 1 łyzka oliwy do posmarowania foli

Sposób przygotowania:

Okoń z Masełkim Czosnkowym
Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.Robimy masło czosnkowe.Tj. obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,dodajemy łyżkę masła i mieszamy na jednolitą papkę.Łodygę selera wraz z natką siekamy a cytrynę (plastry) kroimy na cztery lub na dwa. Okonia nacinamy z obu stron w czterech miejscach.W ponacinana rybę wciskamy masło czosnkowe.Środek solimy i wkładamy cytrynę i posiekany seler. Tak przygotowaną rybę układamy na wysmarowanej oliwą foli aluminiowej.Kropimy cytryną,posypujemy solą i pieprzem,przyprawą do ryb i pozostała natką selera.Oczywiście z obu stron. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Pod koniec pieczenia odwijamy folię i zapiekamy ją jeszcze 10 minut i możemy podawać. Ja podałam z frytkami i gotowanymi warzywami .....
Okoń z Masełkim Czosnkowym
Tutaj widzimy poszczególne etapy przygotowania Okonia Morskiego :)