jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gulasz z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Delikatna cielęcina, gesty pomidorowy sos i orzeźwiające całość oliwki. To wszystko sprawia, że gulasz ma rewelacyjny smak.

Gulasz  z oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z oliwkami

 

  • Składniki:
  • 1 kg mięsa cielęcego,
  • 4 pomidory,
  • Olej do smażenia,
  • 2 duże cebule,
  • Ok. 250-300 g zielonych oliwek,
  • 2 liście laurowe,
  • Pół szklanki czerwonego wina,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Ostra papryka,
  • Tymianek do smaku,
  • Przyprawa do mięsa mielonego,

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z oliwkami
Mięso kroimy w kostkę lub paseczki i przyprawiamy. Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Następnie delikatnie rumienimy ja na oleju. Do miękkiej dodajemy wino, a następnie pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe, całość dusimy około 15 minut. Po tym czasie do pomidorów dodajemy przysmażone mięso. Całość podgrzewamy do momentu jak mięso stanie się miękkie (około 1 godzinę na małym ogniu). Na 15-20 minut przed końcem duszenia dodajemy do gulaszu oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość ostatecznie doprawiamy do smaku. Gotowe!
Gulasz  z oliwkami
Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami
Gulasz  z oliwkami
Tak przygotowane miso obsmażmy na oleju do zrumienienia
Gulasz  z oliwkami
obsmażone mięso dodajemy do przygotowanych pomidorów
Gulasz  z oliwkami
Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy oliwki.