Sposób przygotowania:
Oliwkowa sałatka
Pomidorki umyć i oderwać z gałązek. Rozgnieść w palcach nad miską, starając się, by jak najwięcej soku trafiło do miski. Rozgnieść oliwki ciężkim kubkiem lub wałkiem i wyjąć pestki. Wrzucić oliwki do miski. Wlać oliwę, dodać pieprzu według uznania i oregano. Wlać ocet. Papryczkę chilli drobno posiekać i dorzucić do pomidorów. Oderwać listki bazylii z łodyżek i dodać do sałatki. Wszystko razem dobrze wymieszać i jeśli jest czas, odstawić na pół godziny. Ciabattę pokroić na grube kromki i opiec na grillu lub w tosterze. Natrzeć kromki przekrojonym ząbkiem czosnku i położyć na talerzach. Przemieszać sałatkę i nałożyć porcję na kromki ciabatty. Rozerwać kulki mozzarelli i położyć na pomidorach. Polać sosem spod pomidorów. Obieraczką do jarzyn zestrugać wiórki parmezanu i posypać po wierzchu. Przed podaniem skropić oliwą. Sałatkę można tez podać wymieszana ze spaghetti, jako nadzienie omletu albo dodatek do ryby z grilla.