Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

Oliwkowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo smaczne! serdecznie polecam!!!

Oliwkowa sałatka

Składniki:

Oliwkowa sałatka

 

  • 2 garści czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych,
  • 1 garść czarnych i zielonych oliwek z pestkami,
  • 4-5 łyżek oliwy z pestek winogron,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1-2 łyżeczki ziołowego octu winnego,
  • 1 papryczka chilli,
  • pół pęczka świeżej bazylii,
  • ciabatta,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 małe kulki mozzarelli,
  • parmezan,

Sposób przygotowania:

Oliwkowa sałatka
Pomidorki umyć i oderwać z gałązek. Rozgnieść w palcach nad miską, starając się, by jak najwięcej soku trafiło do miski. Rozgnieść oliwki ciężkim kubkiem lub wałkiem i wyjąć pestki. Wrzucić oliwki do miski. Wlać oliwę, dodać pieprzu według uznania i oregano. Wlać ocet. Papryczkę chilli drobno posiekać i dorzucić do pomidorów. Oderwać listki bazylii z łodyżek i dodać do sałatki. Wszystko razem dobrze wymieszać i jeśli jest czas, odstawić na pół godziny. Ciabattę pokroić na grube kromki i opiec na grillu lub w tosterze. Natrzeć kromki przekrojonym ząbkiem czosnku i położyć na talerzach. Przemieszać sałatkę i nałożyć porcję na kromki ciabatty. Rozerwać kulki mozzarelli i położyć na pomidorach. Polać sosem spod pomidorów. Obieraczką do jarzyn zestrugać wiórki parmezanu i posypać po wierzchu. Przed podaniem skropić oliwą. Sałatkę można tez podać wymieszana ze spaghetti, jako nadzienie omletu albo dodatek do ryby z grilla.

Tagi:

winogrona