kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Porzeczkowe udka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Robiliście kiedyś udka kurczaka z owocami porzeczki? Jeśli nie polecam wam ten przepis. Sos jest lekko kwaśny co dobrze współgra ze smakiem mięsa.

Porzeczkowe udka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowe udka

 

na sos

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe udka
Udka kurczaka myjemy, osuszamy. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Odstawiamy.

Udka oprószamy mąką i smażymy na drugiej patelni na rozgrzanym oleju.

Gdy udka są przyrumienione wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, gotujemy do miekkości. Miękkie udka wyjmujemy a sos przecieramy przez sitko.

Uzupełniamy wodą do pół litra płynu i wlewamy do przesmażonej cebuli i czosnku, dodajemy porzeczki i gotujemy aż będą miękkie.

Dodajemy pozostałe składniki przez chwilę gotujemy razem.  


Porzeczkowe udka
udka dokładnie oprószamy mąką kukurydzianą
Porzeczkowe udka
cebulę i czosnek smażymy aż będą szkliste
Porzeczkowe udka
do przyrumienionych udek wlewamy wodę i gotujemy
Porzeczkowe udka
do sosu dodajemy porzeczki i gotujemy,przyprawiamy