Sposób przygotowania:
Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem
Wątróbkę oczyszczamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc, aby się zamarynowała.
Po tym czasie odlewamy mleko, a wątróbkę układamy na ręczniku papierowym. Do mąki dodajemy paprykę słodką, majeranek i pieprz. Obtaczamy wątróbkę.
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i dusimy przez około 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy cebulę, a na jej miejsce wrzucamy wątróbkę i podsmażamy ją ze wszystkich stron. Dodajemy ponownie cebulę i dusimy jeszcze razem przez 3 minuty. Na koniec dodajemy sól.
Gdy wątróbka dusi się z jabłkiem, na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w cząstki jabłka, posypujemy cukrem i dusimy około 2-3 minuty.
Następnie dodajemy jabłka do wątróbki i cebuli. Dusimy całość jeszcze przez minutę.
Po tym czasie odlewamy mleko, a wątróbkę układamy na ręczniku papierowym. Do mąki dodajemy paprykę słodką, majeranek i pieprz. Obtaczamy wątróbkę.
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i dusimy przez około 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy cebulę, a na jej miejsce wrzucamy wątróbkę i podsmażamy ją ze wszystkich stron. Dodajemy ponownie cebulę i dusimy jeszcze razem przez 3 minuty. Na koniec dodajemy sól.
Gdy wątróbka dusi się z jabłkiem, na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w cząstki jabłka, posypujemy cukrem i dusimy około 2-3 minuty.
Następnie dodajemy jabłka do wątróbki i cebuli. Dusimy całość jeszcze przez minutę.