Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka moczona w mleku jest krucha i delikatna, a jej smak bardzo dobrze komponuje się z podsmażonym na maśle jabłkiem.

Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem
Wątróbkę oczyszczamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc, aby się zamarynowała.

Po tym czasie odlewamy mleko, a wątróbkę układamy na ręczniku papierowym. Do mąki dodajemy paprykę słodką, majeranek i pieprz. Obtaczamy wątróbkę.

Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i dusimy przez około 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy cebulę, a na jej miejsce wrzucamy wątróbkę i podsmażamy ją ze wszystkich stron. Dodajemy ponownie cebulę i dusimy jeszcze razem przez 3 minuty. Na koniec dodajemy sól.

Gdy wątróbka dusi się z jabłkiem, na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w cząstki jabłka, posypujemy cukrem i dusimy około 2-3 minuty.

Następnie dodajemy jabłka do wątróbki i cebuli. Dusimy całość jeszcze przez minutę.
Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem
Wątróbkę oczyszczamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc, aby się zamarynowała,
Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem
Do mąki dodajemy paprykę słodką, majeranek i pieprz. Obtaczamy wątróbkę.
Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem
Zdejmujemy cebulę, a na jej miejsce wrzucamy wątróbkę i podsmażamy ją ze wszystkich stron.
Wątróbka duszona z cebulą i jabłkiem
Gdy wątróbka dusi się z jabłkiem, na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w cząstki jabłka, posypujemy cukrem i dusimy około 2-3 minuty.