iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Omleciki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Deser który kusi dzieci z okien cukierni, a i my sami często na niego tam spoglądamy, przygotowanie w domu takich omlecików wcale nie jest bardzo trudne.

Omleciki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Omleciki z truskawkami

ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag mąki tortowej

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Omleciki z truskawkami

ETAP 1:

Omleciki z truskawkami
Ciasto mieszać bardzo delikatnie aż ładnie się połączy.

Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesiana mąkę i delikatnie wymieszać.

ETAP 2:

Omleciki z truskawkami
Z ciasta kłaść małe i okrągłe placuszki.

2 blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem i kłaść na nich małe porcje ciasta formując kółka o średnicy około 12 cm.

ETAP 3:

Omleciki z truskawkami
Układać łódeczki z ciasta na ściereczce i tak zwijać.

Piekarnik nagrzać do 170 st z termoobiegiem i wstawić obie blaszki na raz piec około 10 minut, zaraz po upieczeniu bardzo szybko zdejmować omlety z blaszki, ostrożnie zgiąć na pól formując łódeczki i zawijać je ostrożnie w ściereczkę, wystudzić.

ETAP 4:

Omleciki z truskawkami
Masą truskawkową przełożyć do worka i napełnic nią oimleciki.

Truskawki zmiksować na mus, śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfiksami na koniec delikatnie połączyć z truskawkowym musem.

Masę truskawkowa przełożyć do worka cukierniczego i napełnić nią powstałe z ciasta łódeczki po napełnieniu odstawić do lodówki do zastygnięcia przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Tagi:

jajko jajka